2022年8月19日 星期五

快狗發盈警,點解只係「車」一聲?

之前小薯寫過一篇關於快狗 (aka. GOGO Van) IPO文章(LINK),果時小薯對快狗既賺錢能力R頭。琴日做research時,發現原來快狗出盈警(LINK),話2022 1H比輸多3倍!就八卦下,學下D KOL gel下頭,睇完就車一聲,原來非戰之罪。原警有三大原因一句可以講哂:「打完仗(上市),當然要犒賞三軍」:

A.  以股份為基礎的酬金費(aka. share option)用增加:其實就係之前派option比堆高管或者員工,咁而家快狗上左市,估值上升,自然個參考公司估價既share option value都會上升(或者派多左share option),變相俾呢堆高管既支出好似增加左。其實都係一個公司剛上市後經常出現既情況。

B. 可轉換可贖回優先股的公允價值變動虧損:即係係Pre-investor,犒賞他們作為「伯樂」睇中隻「狗」既回報。Again,快狗上左市,估值上升,自然個參考公司估價既可轉換可贖回優先股既value都會上升,變相又係好係虧損增加左。其實都係一個公司剛上市後經常出現既情況

C.  上市開支增加:上完市,點都找prof fee(專業費用),班ibankerauditorlawyer唔係食西北風煉仙呢!

以上三樣野,理論上係唔會影響公司營運,甚至只係因為「上市」呢個動作衍生出來。不過,我地再睇清楚? 

  1. 20221H收入預測中位數約3.37億,上年同期3.02億,同比升11.5%。管理層當然又係賴疫情啦(小薯都相信有部分係呢個原因,始終45lockdown),但係睇返2021年對比2020年增加24.5%,跟2021年對比2019年增加20.5%,作為「成長股」,20211H增速會唔會低左D
  2. 管理層提供既經調整虧損淨額(即係加回上面ABC既利潤)預測中位數約1.2億,對比上年同期8800萬,虧損擴闊左3400或39%,又係增收不增利,仲要係已經剔除左上面非現金跟一次性影響,即係本業再輸多左,係堅流血!
  3. 但係,如果我地睇返帳面既公司權益持有人應佔虧損預測中位數10.83億,上年同期2.47億,增加8.36億,上仿面ABC三樣加大虧損7.72億,即係帳面利潤輸多6400或26%,同管理層既數差3100萬,咁管理層又剔除左咩?可能係公允價變動既非現金項目,等業績出來就會知(如果大家想八卦既話)。
  4. 不過又唔好話管理層,管理層係招股書都講明左:「往後三年(20222024年)依然見」,咁虧損擴闊有咩咁出奇?

沒有留言:

張貼留言

神打!經濟分析師上身!點睇經濟前景?

  前一天,股市無端端又吹起較快的減息時間表的預期而爆升了一天。 其實小薯不太明白為何有這個期望。如果看上個月公佈的 CPI 數據,食品( Food ,佔 CPI 比重約 14% )、服務( Services less energy services ,佔 CPI 比重約 5...