2022年12月6日星期二

大行估點數,真係抵笑?

好多人會笑大行估點數,笑他們估得闊,笑他們估得離地,笑乜笑7。其實,我們退後一步去想,點解佢地會出呢啲目標價?我哋先唔好係理大行個目標價幾時俾,同埋幾時轉快。其實,這些估點數,都係估值既一種,大行估目標價也是有他的理據。 

大行估指數的目標價其實原理好簡單,先估一個基本情境的每點盈利。下一步就是依照目前利率,以及參考過去指數的估計,得出下年指數的估值倍數(通常是市盈率)出來。最後,預估每點盈利 x 估值倍數 = 指數目標價。 

情景測試則是在估值上一個普遍且合理的做法。用回恆指的例子,基本情境是下年每點盈利持平。那如果悲觀情景就可能是假設出現經濟衰退,每點盈利會下跌10%;而樂觀情景就可能是軟著陸,每點盈利會上升10%。唔同既情景,得出來既指數目標價也會有出入。 

我哋用數字代入就明!假設恆指市盈率係11x,每點盈利是2000點,即是目標價就是22000點。如果每點盈利上升/下跌10%200點,目標價就會上下浮2200點。估點數,小薯之前都在9月時都討論過(LINK),在公開的pateron文(LINK)也解釋過原理,甚至在Pateron裡,也分享過S&P 500LINKHSILINK的估。 

因此,悲觀情景跟樂觀情景差幾千一萬點,唔係無可能,問題係出係每個情景的假設係點。而我哋其實就係要決定,邊個情景係會最大機率發生!其實,大行要估個範圍窄,可以將情景測試的變化縮少,咁個範圍就會窄好多!可是,合理嗎?好似,小薯好熊,跟大家說,下年會great depression,每點盈利會由預估2022年的1950點,大跌到2023年的1000點,跌49%,利率會大升到10%,零增長,得出來2023年的目標價就是10000點!可是,這些假設合理嗎? 

無錯!重點其實唔係大行估就多點,而係佢個目標價背後既假設係乜!我哋笑大行個目標價係可以,但係笑既重點,唔應該係笑佢地估既點數幾多,而係笑佢地估值背後既假設邏輯! 

好像大摩調升恆指目標價,如果佢地之前係假設中國下年繼續動態清零,繼續鎖國;而現在有跡象顯示中國會共存,那上調每點盈利,從而上調目標價,其實係好合理! 

可是,如果佢地之前假設下年利率係5%,而家調升再目標價的理由是假設下年利率會跌到2%,咁佢地就係too simplesometimes native,佢被人笑都抵死! 


大行報告唔會「狗」寫出來,背後一定做咗好多功課(因為係行業規則要求)。做完基本估算,亦會做敏感性測試和情景測試,睇吓邊個情況發生既機率係最大!傳媒就做標題黨,務求令散戶唔係上ifc天台,就去ifc國金軒! 


笑人都要有學問,笑人之前,不如見想想笑人既理據係乜?如果唔係,最好笑既,可能就係自己!


 ===========宣傳分隔線============

宣傳下:


  • 未必是全港最勤力,但自問言之有物!商業,洞察,價值,心態決定一切!可能係香港最長氣的BLOGGER! 一個月只需一杯咖啡,40個大洋,就可以助養一下薯仔,歡迎大家助養。如果大家想瘋狂跟小薯對話,直接Q爆小薯,歡迎大家加入薯圈TG group,都是需要多一杯咖啡,80個大洋,肯定物超所值!
 
小薯pateronhttps://www.patreon.com/reviewfuturelife
 
  • 當然唔少得FACEBOOK PAGE,實時分享小薯的一些不能成文的簡單想法,大家快趣LIKE爆佢!(小薯希望過2000LIKE呀!)
 
小薯facebookhttps://www.facebook.com/reviewfuturelife
 
  • 當然唔少得小薯兩本拙作,想小薯有機會出第三本,就買要用業績話俾出版社聽先得了!
 
小薯《價值解密——透視企業的核心價值》
▸實體書(全球運送):https://bit.ly/3te6tLA
Google Play 電子書:https://bit.ly/3JHz6Ho
▸各大書店已經上架
 
天窗出版社網上書店《年報解密揭露公司價值真相》
▸實體書(全球運送):https://bit.ly/30V0f6n
另外各大書店均已有售 

沒有留言:

發佈留言

Tesla 2022年第四季業績分析:Tesla估值的六個問題

業績排山倒海的來, ASML 同 MSFT 都未睇, TSM 原本都想找時間講下,但呢幾間小薯就算睇遲少少都不太擔心,反而 Tesla 業績小薯會更大興趣。無他的,純粹好玩,就睇下,八卦下!(係咁變態,吹咩!笑!)   收入再創新高   第四季度收入同比增長 37% 至...